torstai 20. helmikuuta 2014

Yleisön pyynnöstä

Hedelmäinen mascarponekakku oli Kahvila Saunakammarin yksi ehdottomista suosikeista ja moni on kysellyt reseptiä millä moisen herkun voisi itsekin loihtia. Alkuperäinen resepti kulkee nimellä Mascarpone-viikunakakku, ja löytyy ruotsalaisen julkkiskokki Leila Lindholmin kirjasta Vielä yksi pala!. Ollessani epävarma viikunasesongin ajoittumisesta helmikuulle, korvasin ne säilötyillä (ja valutetuilla!) persikoilla, viinirypäileillä sekä viime kesäisillä puutarhavadelmillani. Innolla odotan kesää, jotta pääsen toteuttamaan reseptin tuoreista kotimaisista marjoista, joiden uskon sopivan kakun herkulliseen raikkauteen kuin nakutettu.










Pidemmittä höpinöittä reseptiä pöytään:


8-10annosta
{sulkeissa allekirjoittaneen omat kommentit}

Keksipohja:
200g digestivekeksejä
100g piparkakkuja
125g voita

Täyte:
500g marcarponejuustoa
2½dl maitorahkaa
1dl sokeria
½dl maizenaa
1dl kuohukermaa
1 tuore vaniljatanko
1 pestyn limen raastettu kuori
3 luomukananmunaa

Kuorrute:
4dl smetanaa
12 tuoretta viikunaa tai marjoja koristeluun

  • Kuumenna uuni 175 asteeseen
  • Murskaa keksit hienoksi tehosekoittimessa tai muovipussissa kaulimen avulla
  • Sulata voi ja sekoita se keksinmuruihin
  • Painele muruseos halkaisijaltaan 26cm irtopohjavuokaan pohjalle sekä reunoille
  • Kypsennä pohjaa uunissa n. 10 min ja jäähdytä
  • Vatkaa mascarpone ja rahka kulhossa kuohkeaksi
  • Sekoita joukkoon sokeri maizena, kuohukerma, vaniljatangon sisältä raaputetut siemenet sekä raastettu limen kuori
  • Lisää joukkoon kaksi kananmunaa sekä kolmannesta pelkkä keltuainen
  • Kaada valmis täyte keksipohjan päälle ja kypsennä kullan keltaiseksi uunin alaosassa noin 1h. {Älä säikähdä jos kakku kohoaa yli vuoan yläreunan, se palautuu kyllä jäähtyessään takaisin.}
  • Käännä virta pois uunista ja jätä kakku jälkilämpöön vielä n. 30 minuutiksi
  • Jäähdytä kakku ensin huoneenlämmössä, jonka jälkeen siirrä se jääkaappiin.
  • Vatkaa smetana kuohkeaksi kuohukerman tavoin. Levitä se kylmän kakun päälle ja koristele hedelmillä tai marjoilla

{Täyte on maultaan hyvin mieto, mikä sopii korostamaan päällä olevien hedelmien tai marjojen omaa makua. Näin sydän talvella koin maun jopa turhan hennoksi ja lisäsin limen kuoren ja vaniljan määrää täytteessä. Vastaavasti voit jättää nämä mausteet vallan pois ja korvata maustamattoman maitorahkan esim. valkosuklaa-lime-rahkalla. Samoin hiukan pienenpi määrä smetanaa riittää kuorruttamaan kakun päälliosan mainiosti.}

Herkullista loppuviikkoa!






2 kommenttia:

Kerrohan..